Bestemmingsplannen
In een bestemmingsplan staat hoe u de grond in een gebied en de gebouwen die daarop staan, mag gebruiken. Een gebied is bijvoorbeeld bestemd voor bedrijven of juist alleen voor woningen. Een bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, regels en een kaart (de ‘verbeelding’ genoemd). Bekijk welke bestemmingsplannen nu worden aangepast.
Bestemmingsplannen per 1 januari 2024 vervangen door omgevingsplan
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Onze bestemmingsplannen zijn daarmee vervangen door 1 omgevingsplan. De bestaande bestemmingsplannen zijn opgenomen in het nieuwe omgevingsplan. Onder de Omgevingswet kunnen geen nieuwe bestemmingsplannen meer worden vastgesteld.
De Omgevingswet regelt wel een overgangssituatie voor bestemmingsplannen. Bestemmingsplannen waarvan het ontwerp vóór 1 januari 2024 ter inzage is gelegd, mogen na deze datum nog worden vastgesteld onder het bestaande recht van de oude wet (de Wet ruimtelijke ordening).
Geldende regels
Wilt u weten welke regels gelden op een locatie, bijvoorbeeld omdat u wilt (ver)bouwen? Bekijk dan de documenten van alle overheden, zoals het omgevingsplan van Texel. U vindt deze bij Regels op de kaart op omgevingswet.overheid.nl. Het bestemmingsplan voor een deel van het zeegebied nabij de Prins Hendrikdijk kunt u onder aan deze pagina inzien. Vindt u een fout in een bestemmingsplan of het omgevingsplan? Geef het direct door.
Aanpassen bestemmingsplannen
Soms passen we een bestemmingsplan of een deel ervan aan. Daarbij volgen we de wettelijke procedure met 3 fases: voorontwerp, ontwerp en plan. Op bepaalde momenten kunt u de aanpassingen in het bestemmingsplan inzien. Ook kunt u uw zienswijze (mening) geven of beroep indienen op het bestemmingsplan. Hieronder staan de bestemmingsplannen die nu worden aangepast.
Bestemmingsplannen in procedure
Bestemmingsplan De Koog Stappeland (vastgesteld)
Bestemmingsplan Derde Reparatieplan Buitengebied, locatie Badweg, Kogerstrand (onherroepelijk)
Bestemmingsplan Oudeschild, partiële herziening uitbreiding bedrijventerrein (onherroepelijk)
Uitwerkingsplan Den Burg, Marsweg-Zuid (in werking)
Paraplubestemmingsplan Verblijfsrecreatie Texel (ontwerp)
Bestemmingsplan Woonzorglocatie Gasthuisstraat II (vastgesteld)
Bestemmingsplan Oosterend, Cor Bremerstraat/Bijenkorfweg (onherroepelijk)
Bestemmingsplan De Cocksdorp, Verlengde Schipper Boonstraat (onherroepelijk)
Bestemmingsplan Buitengebied Geconsolideerd
Uitleg aanpassen bestemmingsplan
We volgen bij het aanpassen van een bestemmingsplan de wettelijke procedure. Daarbij zijn er 3 fases: een voorontwerp, ontwerp en plan.
Deze fase is niet verplicht en wordt soms overgeslagen.
- Wij maken een voorontwerp bestemmingsplan.
- Hierover overleggen wij met alle betrokken overheden en partijen. In praktijk wordt dit overleg vaak tegelijk gevoerd met de inspraakronde.
- Ook als inwoner van Texel kunt u uw mening geven op het voorontwerp. Dit heet inspraak.
- Als het voorontwerp bestemmingsplan de inspraak ingaat, publiceren wij dit in de Texelse Courant.
- Het staat ook op deze pagina, onder Aanpassen bestemmingsplan.
- Gedurende zes weken kunt u gebruik maken van uw recht op inspraak. Dat kan per brief.
- Wij leggen het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage in het gemeentehuis. U kunt de stukken ook digitaal bekijken op deze website en bij Regels op de kaart op omgevingswet.overheid.nl.
- De inspraakreacties gaan naar het college van burgemeester en wethouders. Het college overweegt ze en neemt ze al dan niet mee als ze een besluit over het voorontwerp bestemmingsplan neemt.
- Na het besluit van het college van burgemeester en wethouders verandert het voorontwerp bestemmingsplan in het ontwerp bestemmingsplan.
- Op het ontwerp bestemmingsplan mag u als inwoner van Texel uw mening geven. Dit heet een zienswijze.
- Als het ontwerp bestemmingsplan ter inzage ligt, publiceren wij dit in de Texelse Courant.
- Gedurende zes weken kunt u gebruik maken van uw recht een zienswijze te geven. Dit kan per brief en in een gesprek.
- Wij leggen het ontwerpbestemmingsplan ter inzage in het gemeentehuis. U kunt de stukken ook digitaal bekijken op deze website en bij Regels op de kaart op omgevingswet.overheid.nl.
- De zienswijzen gaan naar het college van burgemeester en wethouders. Er wordt een Nota van Zienswijzen voorbereid.
- De Nota van Zienswijzen gaat via de raadscommissie naar de gemeenteraad.
- De gemeenteraad overweegt de zienswijzen en neemt ze al dan niet mee als hij een besluit neemt over het ontwerp bestemmingsplan.
- Na het besluit van de gemeenteraad wordt het ontwerp het definitieve plan.
- Nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, leggen wij het vastgestelde plan zes weken ter inzage.
- Bent u het niet eens met het vastgestelde bestemmingsplan? U kunt dan gedurende die 6 weken in beroep gaan.
Beroep
- Bent u belanghebbende? Dan kunt u beroep indienen. Dit moet binnen 6 weken na het aflopen van de ter inzage-termijn.
- Bent u geen belanghebbende, maar heeft u wel tijdig een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit of ontwerpplan? Dan kunt u ook beroep indienen. Dit moet binnen 6 weken na het aflopen van de ter inzage-termijn.
- Stelt u beroep in? Dan blijft het besluit geldig totdat de Raad van State over uw beroep heeft beslist. Het kan zijn dat u die beslissing niet kunt of wilt afwachten. Vraag dan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ook om een voorlopige voorziening. Dan treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat een uitspraak is gedaan over uw verzoek om een voorlopige voorziening.
- Het beroepschrift en het eventuele verzoek om een voorlopige voorziening moet u richten aan: De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, DEN HAAG.
- Is de beroepstermijn afgelopen? En zijn er geen verzoeken om een voorlopige voorziening en geen beroep ingesteld? Het bestemmingsplan wordt onherroepelijk na de beroepstermijn.
- Is er wel beroep ingesteld? Het bestemmingsplan wordt onherroepelijk als de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het ingestelde beroep ongegrond verklaart.