Handhaving en toezicht
Heeft u een vermoeden de regels van de gemeente niet worden nageleefd? Denk bijvoorbeeld aan bouwen zonder vergunning, of afwijkend van een vergunning? Of wordt er een boom illegaal gekapt of is er geluidsoverlast? Dan kunt u dit bij ons melden. U kunt ook een verzoek tot handhaving indienen. Dit is een zwaarder middel voor zowel de aanvrager als de eventuele overtreder.
Wij adviseren om eerst zelf met de (eventuele) overtreder in gesprek te gaan om te kijken of het probleem onderling opgelost kan worden.
Wat gebeurt er met uw melding?
De melding geeft ons een beeld van de aard en omvang van de overtreding of eventuele overlast die u heeft. Aan de hand van ingediende meldingen kan de gemeente gerichter optreden. Een ingediende melding leidt tot een controle van een toezichthouder van de gemeente. Naar aanleiding van de controle wordt gekeken of er maatregelen nodig zijn om de overtreding op te heffen. Indien wenselijk kunt u bij het indienen van een melding verzoeken om anoniem te blijven.
Geen melding maar een verzoek om handhaving
Een verzoek om handhaving is een zwaarwegend middel en kan gevolgen hebben voor zowel de aanvrager als de eventuele overtreder. Probeer met de (eventuele) overtreder in gesprek te gaan om te kijken of het probleem gezamenlijk opgelost kan worden.
Als u meer informatie over het indienen van een handhavingsverzoek wilt hebben dan kunt u contact opnemen met het team handhaving van de gemeente Texel.
Verzoek om handhaving
U kunt een verzoek om handhaving indienen als u denkt dat iemand zich niet aan de regels houdt. Alleen een belanghebbende kan een verzoek om handhaving indienen. U bent bijvoorbeeld een belanghebbende als uw buren aan het (ver)bouwen zijn, maar u bent geen belanghebbende als het gaat over een bouwwerk aan de andere kant van het dorp. Omdat alleen belanghebbenden een verzoek om handhaving kunnen doen, kan het verzoek niet anoniem ingediend worden. Bij een anoniem verzoek kan niet worden gecontroleerd of het om een belanghebbende gaat.
Terecht of onterecht
- Uw verzoek om handhaving kan terecht of onterecht zijn. Een toezichthouder voert een onderzoek ter plaatse uit. Constateert de toezichthouder geen overtreding, dan wijzen wij uw verzoek schriftelijk af.
- Bij een overtreding is de gemeente wettelijk verplicht om te onderzoeken of de gemeente niet alsnog een vergunning of ontheffing aan de overtreder kan verlenen. Is dit het geval dan krijgt de overtreder de kans om een (nieuwe) aanvraag in te dienen. Is dit niet het geval dan moet de overtreder de illegale situatie stoppen.
Indieningsvereisten handhavingsverzoek
Een verzoek om handhaving moet voldoen aan de indieningsvereisten van de artikelen 4:1 en 4:2 Awb. Een ontvankelijk handhavingsverzoek is:
- schriftelijk ingediend;
- ondertekend;
- tenminste voorzien zijn van de voor- en achternaam van de aanvrager;
- voorzien van het adres van de aanvrager;
- voorzien van een dagtekening; en
- voorzien van een aanduiding van het besluit dat wordt gevraagd.
Toezicht
Als er een melding of handhavingsverzoek wordt gedaan, doet een toezichthouder van de gemeente een onderzoek. Denk hierbij aan het bouwen zonder toestemming. De toezichthouder heeft plichten en bevoegdheden (mag bepaalde dingen doen). Deze staan in artikel 5:11 en verder van de Algemene wet bestuursrecht.
Ja, een toezichthouder mag bij u op het terrein komen. Hij heeft hiervoor geen toestemming van u nodig. Een toezichthouder mag niet zonder uw toestemming in uw woning komen. De toezichthouder moet ook kunnen laten zien wie hij is. Onze toezichthouders stellen zich altijd voor en vertellen wat ze komen doen. Het komt regelmatig voor dat onze toezichthouders ergens komen kijken en dat er niemand thuis is. Zij proberen dan toch hun werk te doen.
Ja, een toezichthouder mag foto’s maken. Hij/zij probeert geen personen op de foto te zetten, mocht dat niet mogelijk zijn dan worden de personen onherkenbaar gemaakt. Foto’s voorkomen discussie achteraf. Ook is het handig wanneer een klacht zich herhaalt. De foto’s worden op de computerserver van de gemeente bewaard. Als ze geen nut meer hebben, verwijderen wij de foto’s.
U krijgt niet altijd bericht na een bezoek van een toezichthouder. Als u bijvoorbeeld iets gebouwd heeft en de toezichthouder ziet tijdens de controle dat er gebouwd is volgens de verleende vergunning, dan krijgt u geen bericht.
Wij lossen kleine overtredingen het liefst op in een gesprek. De persoon die wij spreken weet soms niet dat iets niet mag. Als wij dat vertellen, weet degene het wel en lost hij/zij vaak het probleem op.