Bouwplannen

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Dan heeft u vaak een vergunning nodig. Wij bekijken dan of uw bouwplan voldoet aan het omgevingsplan en de technische eisen. In het omgevingsplan staan bijvoorbeeld regels over de functie, het uiterlijk en de afmetingen van een bouwwerk.

Deze pagina gaat over de regels voor ruimtelijk bouwen. Voor technisch bouwen zijn er aparte regels. Hierover leest u op de pagina Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

Let op: Gaat u ook slopen? Dan moet u een sloopmelding doen. Wilt u een (rijks)monument verbouwen? Kijk dan op de pagina Monumenten.

Hoe werkt het als u gaat bouwen of verbouwen?

Wilt u iets bouwen of verbouwen? Bekijk eerst of u voor uw plannen een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Een omgevingsvergunning bestaat altijd uit 1 of meerdere activiteiten. Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket.

De vergunningcheck

De vergunningcheck is een onderdeel van het Omgevingsloket. U doorloopt een vragenboom. Daarmee controleert u of u een vergunning moet aanvragen, een melding moet doen of het werk vergunningvrij kunt uitvoeren. 

Geeft de vergunningcheck aan dat u contact op moet nemen met de gemeente? Of komt u er niet uit en wilt u hulp van ons? Doe dan een informatieverzoek via gemeente@texel.nl. U kunt ook een afspraak maken met een medewerker via telefoonnummer 14 0222.

U kiest welke werkzaamheden u wilt uitvoeren

Bij de vergunningcheck kiest u alle werkzaamheden die u wilt uitvoeren:

  • bestaand gebouw verbouwen: als u iets in uw huis of een gebouw wilt verbouwen
  • aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen: als u iets aan uw huis of een gebouw wilt bijbouwen (het bouwwerk groter wilt maken)
  • bestaande aanbouw, uitbouw of bijgebouw verbouwen: als u al een aanbouw of bijgebouw heeft, en daar iets aan wilt veranderen

De regels van het omgevingsplan kunt u bekijken via ‘regels op de kaart’ in het Omgevingsloket. Vóór 2024 waren dit de bestemmingsplannen van Texel.

Participatie

Wij verwachten dat u zelf vooraf in gesprek gaat met omwonenden en anderen die iets van uw (ver)bouwplan gaan merken. Dit heet participatie. In sommige gevallen is dit zelfs verplicht, bekijk hiervoor de verordening Gevallen waarvoor participatie verplicht is onder de Omgevingswet (overheid.nl)

Blijkt uit de vergunningcheck dat u een vergunning nodig heeft? Dan vraagt u alle activiteiten aan die nodig zijn bij uw plan. Bijvoorbeeld: ‘bouwactiviteit omgevingsplan’, ‘bouwactiviteit technisch, ‘werk, niet zijnde bouwwerk’ en ‘werkzaamheden uitvoeren’.

Past uw aanvraag niet binnen de regels van het omgevingsplan? Dan heeft u ook de activiteit ‘afwijken van regels’ in het omgevingsplan nodig. U moet dan altijd een onderbouwing (uitleg) aanleveren. 

Let op: bij nieuwbouw heeft u geen technische vergunning nodig. Dit valt onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Hierover leest u meer op de pagina over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket

Een omgevingsvergunning is maatwerk en vraagt u aan via de website van het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Uw bouwkundige of architect kan namens u (als uw gemachtigde) uw aanvraag invullen.

U ontvangt een ontvangstbevestiging

U krijgt per e-mail een ontvangstbevestiging. Als uw aanvraag niet volledig is, krijgt u of uw gemachtigde daarvan per e-mail bericht.

Uw aanvraag wordt gepubliceerd

Uw aanvraag wordt gepubliceerd in de Texelse Courant en op www.overheid.nl.

Wij beslissen over uw aanvraag

ls uw aanvraag compleet, dan beslissen wij binnen 8 weken op uw aanvraag. Is uw aanvraag nog niet compleet, dan krijgt u tijd om uw aanvraag aan te vullen. Deze tijd wordt bij de beslistermijn opgeteld. Is er meer tijd nodig om te beslissen op uw aanvraag, dan kunnen wij de beslistermijn eenmalig met 6 weken verlengen.

Het besluit wordt gepubliceerd en belanghebbenden kunnen bezwaar maken

Het besluit wordt gepubliceerd in de Texelse Courant en op overheid.nl. Op overheid.nl kan iedereen het besluit en de tekeningen bekijken. Belanghebbenden hebben dan nog 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Komen er geen bezwaren, dan kunt u beginnen met bouwen.

  • U moet misschien zelf een kwaliteitsborger inhuren. Deze controleert of uw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Lees hierover verder op Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
  • U moet zelf onderzoeken of u een omgevingsvergunning voor een Natura-2000 activiteit nodig heeft. Stikstofneerslag in een Natura 2000-gebied (beschermd natuurgebied) moet worden berekend met het wettelijk voorgeschreven rekenprogramma AERIUS Calculator. Als blijkt dat een activiteit effect heeft op een Natura 2000-gebied, en belangrijke gevolgen op voorhand niet zijn uit te sluiten, dan kunt u een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit aanvragen via het Omgevingsloket
  • Gaat u ook slopen? Dan moet u een sloopmelding doen.
  • Wordt het bouwoppervlak groter dan 50 m2? Of gaat u bouwen op een bodemgevoelige plek? Dan heeft u een bodemonderzoeksrapport nodig.
  • Ligt de locatie in, of in de buurt van een Natura 2000-gebied? Of komen er beschermde dier- of plantensoorten voor binnen het postcodegebied? Dan moet een ecoloog een quickscan uitvoeren. Deze moet uitwijzen of er maatregelen nodig zijn volgens de Wet natuurbescherming.
  • Moet een uitrit worden aangepast? Of wilt u een nieuwe uitrit aanleggen? Meld dit dan aan ons. Meer hierover leest u op de pagina Uitrit.
  • Gaat u slopen of bouwen in een gebied met een hoge archeologische waarde? Dan moeten de werkzaamheden misschien in overleg met een archeoloog worden aangepast.
  • Het is van belang dat uw plan past in de omgeving. U kunt uw schets tijdens het inloopspreekuur voorleggen aan de Commissie Omgevingskwaliteit.
  • Ook al mag u vergunningvrij bouwen, u moet wel voldoen aan de regels uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). En het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.