Bouwplannen
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Dan heeft u vaak een vergunning nodig. Wij bekijken dan of uw bouwplan voldoet aan het omgevingsplan. In het omgevingsplan staan bijvoorbeeld regels over de functie en het uiterlijk van een bouwwerk.
Deze pagina gaat over de regels voor ruimtelijk bouwen. Voor technisch bouwen zijn er andere regels. Hierover leest u verder op de pagina Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
Let op: Gaat u ook slopen? Dan moet u een sloopmelding doen. Wilt u een (rijks)monument verbouwen? Kijk dan op de pagina Monumenten.
Hoe werkt het als u gaat bouwen of verbouwen?
Wilt u iets bouwen of verbouwen? Bekijk eerst of u voor uw plannen een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Doe daarvoor de vergunningcheck op het Omgevingsloket.
De vergunningcheck
De vergunningcheck is een onderdeel van het Omgevingsloket. U doorloopt een vragenboom. Daarmee controleert u of u een vergunning moet aanvragen, een melding moet doen of het werk vergunningvrij kunt uitvoeren.
Geeft de vergunningcheck aan dat u contact op moet nemen met de gemeente? Of komt u er niet uit en wilt u hulp van ons? Doe dan een informatieverzoek via gemeente@texel.nl. U kunt ook een afspraak maken met een medewerker via telefoonnummer 14 0222.
U kiest welke werkzaamheden u wilt uitvoeren
Bij de vergunningcheck kiest u alle werkzaamheden die u wilt uitvoeren:
- bestaand gebouw verbouwen: als u iets in uw huis of een gebouw wilt verbouwen
- aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen: als u iets aan uw huis of een gebouw wilt bijbouwen (het bouwwerk groter wilt maken)
- bestaande aanbouw, uitbouw of bijgebouw verbouwen: als u al een aanbouw of bijgebouw heeft, en daar iets aan wilt veranderen
De regels van het omgevingsplan kunt u bekijken via ‘regels op de kaart’ in het Omgevingsloket. Vóór 2024 waren dit de bestemmingsplannen van Texel.
Participatie
Wij verwachten dat u zelf vooraf in gesprek gaat met omwonenden en anderen die iets van uw (ver)bouwplan gaan merken. Dit heet participatie. In sommige gevallen is dit zelfs verplicht, bekijk hiervoor de verordening Gevallen waarvoor participatie verplicht is onder de Omgevingswet (overheid.nl).
Blijkt uit de vergunningcheck dat u een vergunning nodig heeft? In een omgevingsvergunning vraagt u alle activiteiten aan die nodig zijn bij uw plan. Bijvoorbeeld bouwen, slopen en milieumelding.
Let op: vaak heeft u ook een technische vergunning nodig. Hierover leest u op de pagina over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket
Een omgevingsvergunning is maatwerk en vraagt u aan via de website van het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Uw bouwkundige of architect kan namens u (als uw gemachtigde) uw aanvraag invullen.
U ontvangt een ontvangstbevestiging
U krijgt per e-mail een ontvangstbevestiging. Als uw aanvraag niet volledig is, krijgt u of uw gemachtigde daarvan per e-mail bericht.
Uw aanvraag wordt gepubliceerd en inhoudelijk beoordeeld
Uw aanvraag wordt gepubliceerd in de Texelse Courant en op www.overheid.nl. Tegelijkertijd beoordelen wij uw aanvraag inhoudelijk en toetsen wij deze aan de wet.
Wij beslissen over uw aanvraag
U krijgt binnen 8 weken een beslissing op uw aanvraag. De tijd die u krijgt om uw aanvraag volledig te maken, wordt bij de beslistermijn opgeteld. Is er meer tijd nodig om te beslissen, dan kunnen wij de beslistermijn eenmalig met 6 weken verlengen.
Langere beslistermijn bij complexe aanvragen
Bepaalde vergunningaanvragen zijn ingewikkeld. Dat noemen we complexe aanvragen. Bij complexe aanvragen moeten wij binnen 26 weken een besluit nemen.
Het besluit wordt gepubliceerd en belanghebbenden kunnen bezwaar maken
Het besluit wordt gepubliceerd in de Texelse Courant en op overheid.nl. Belanghebbenden hebben dan nog 6 weken de tijd om bezwaar te maken.
Komen er geen bezwaren, dan kunt u beginnen met bouwen.
- U moet misschien zelf een kwaliteitsborger inhuren. Deze controleert of uw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Lees hierover verder op Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
- Gaat u ook slopen? Dan moet u een sloopmelding doen.
- U moet misschien een AERIUS-berekening (stikstofberekening) inleveren bij uw aanvraag omgevingsvergunning. Lees verder over de AERIUS-berekening.
- Wordt het bouwoppervlak groter dan 50 m2? Dan heeft u een bodemonderzoeksrapport nodig.
- Ligt de locatie in, of in de buurt van een Natura 2000-gebied? Of komen er beschermde dier- of plantensoorten voor binnen het postcodegebied? Dan moet een ecoloog een quickscan uitvoeren. Deze moet uitwijzen of er maatregelen nodig zijn volgens de Wet natuurbescherming.
- Moet een uitrit worden aangepast? Meld dit dan aan ons. Meer hierover leest u op de pagina Uitrit.
- Gaat u slopen of bouwen in een gebied met een hoge archeologische waarde? Dan moeten de werkzaamheden misschien in overleg met een archeoloog worden aangepast.
- Het is van belang dat uw plan past in de omgeving. U kunt uw schets tijdens het inloopspreekuur voorleggen aan de Commissie Omgevingskwaliteit.
- Ook al mag u vergunningvrij bouwen, u moet wel voldoen aan de regels uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). En het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.
Op Texel zijn meerdere Natura 2000-gebieden (beschermde natuurgebieden). Bij een aanvraag omgevingsvergunning moet u daarom misschien een AERIUS-berekening (stikstofberekening) aanleveren. Daarmee maakt u inzichtelijk of uw project nadelige (stikstof)gevolgen veroorzaakt op de Natura 2000-gebieden. En of u een vergunning nodig heeft in het kader van de Wet Natuurbescherming.
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking gegaan. Het kan daarom zijn dat u zelf een kwaliteitsborger moet inhuren. De kwaliteitsborger controleert voor en tijdens de bouw of uw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften.
Lees verder over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).