Buurtbemiddeling
In Nederland wonen we vaak dicht op elkaar. Dat kan zorgen voor irritaties. Hier leest u hoe en wanneer wij helpen bij het oplossen van burenoverlast. Dit wordt buurtbemiddeling genoemd.
Last of overlast?
Bij last gaat het vaak om problemen tussen 2 mensen of huishoudens die naast elkaar wonen. Voorbeelden hiervan zijn lawaai van klussende buren of van buren die thuiskomen. Dit soort last kunt u samen oplossen.
Overlast is ernstiger. Het komt vaak voor tijdens langere perioden en is storend voor meer buren. Overlast heeft een negatieve invloed op de gezondheid en het woongenot van buren. Het gaat om storend gedrag van (een) bewoner(s), of van bezoek of huisdieren van (een) bewoner(s), in of om de woning.
Wat kunt u doen bij overlast?
Praat er met elkaar over. Soms hebben mensen niet door dat zij voor overlast zorgen.
Kies hiervoor een goed moment. Vaak is het beter om niet direct op het moment van de overlast te gaan praten. Emoties kunnen dan hoog oplopen. Wacht ook niet te lang met praten, want dan kunnen kleine irritaties groter worden.
Bedenk vooraf waarover u het wilt hebben. Probeer u in de ander te verplaatsen en samen een oplossing te bedenken. Blijf rustig, probeer niet boos te worden. Want uw boosheid kan bij de ander weer irritatie oproepen. En dat maakt het moeilijker om samen een oplossing te bedenken.
Online advies
Vul de vragenlijst op overlastadvies.nl in. U krijgt dan een online advies voor het type overlast dat u ervaart. De vragenlijst is gemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen en wordt landelijk gebruikt om burgers gratis advies te geven. Krijgt u het advies dat het verstandig is om buurtbemiddeling in te schakelen? Lees hieronder dan verder hoe u buurtbemiddeling aanvraagt.
Gezamenlijke afspraken
Voor een verzoek tot buurtbemiddeling is het belangrijk dat beide partijen willen meewerken. Het doel van buurtbemiddeling is om samen afspraken te maken die een einde maken aan de overlast. Als één van de buren niet wil meewerken, kunnen wij geen buurtbemiddeling geven.
Buurtbemiddeling aanvragen
Voor een verzoek tot buurtbemiddeling kunt u ons bellen op 14 0222. Of bel Texels Welzijn op 0222 – 312696. U kunt ook een e-mail sturen naar buurtbemiddeling@texel.nl. Wij nemen binnen 5 werkdagen contact met u op.
Soorten overlast die niet geschikt zijn voor buurtbemiddeling
Bij bedreiging, vernieling, inbraak, discriminatie of drugsgebruik en -handel is buurtbemiddeling niet mogelijk. Dit soort overlast valt onder het strafrecht en kunt u melden bij de politie.