Grasaren

De grasaar is een grassoort die vaak op velden voorkomt die minder gemaaid worden. Ze houden van een droge, zanderige maar voedselrijke grond en groeien voornamelijk in de zomermaanden. Ze zijn te herkennen aan de harde pluimen aan het einde van een grashalm. Ze zijn meestal groen van kleur, maar als ze na verloop van tijd uitdrogen kleuren ze geel/bruin en vallen de grasaren uiteen in losse zaden. In de aren zitten kleine weerhaakjes. Door deze weerhaakjes blijven de grasaren makkelijk kleven aan kleding of aan de vacht van huisdieren.

De haakjes zorgen ervoor dat ze steeds dieper in de vacht of huid van een dier kunnen kruipen. De grasaren kunnen in de neus, ogen, mond, keel, slokdarm of tenen gaan zitten. Als de grasaren vastzitten kan het gaan ontsteken. In het ergste geval moeten grasaren operatief worden verwijderd.

Bestrijding van grasaren

Als grasaren in de verharding staan, worden ze bestreden tijdens het beheer van onkruiden op verhardingen. In plantvakken worden ze geschoffeld. In ruig gras of tuunwallen worden ze maar één keer per jaar aangepakt tijdens de maaironde.

Controleer uw huisdieren op grasaren

Grasaren kunnen zich in de vacht, neus, ogen, oren, mond, keel, slokdarm of tenen van uw huisdier hechten. Controleer uw huisdier als ze buiten zijn geweest dan ook goed en let op de volgende signalen:

  • neus: over de neus wrijven
  • oog: tranende ogen of wrijven in de ogen
  • oor: veel schudden met de kop, kop scheefhouden, veel aan de oren krabben of janken bij het krabben
  • huid: bij grasaar tussen de tenen loopt uw huisdier vaak mank of likt daar veel
  • keel: veel hoesten

Wat is er tegen te doen?

De grasaar groeit vooral op drogere, zandige en voedselrijke groeiplaatsen. Dit soort gras groeit hoofdzakelijk in de meterstroken langs de paden. En op de verharding rond obstakels. Kijk goed uit waar uw hond doorheen loopt.

Als huisdierbezitter blijft u zelf verantwoordelijk voor uw huisdier. De gemeente is niet aansprakelijk als er grasaren blijven kleven. Wel kunt u enkele zaken zelf doen:

  • let op met het lopen door gras
  • houd uw huisdier aan de lijn
  • controleer uw huisdier na elke wandeling
  • is de grasaar te zien? Verwijder deze dan met een pincet of ga naar uw dierenarts
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.