In een inwonersberaad gaan willekeurig uitgekozen inwoners in gesprek met elkaar over een belangrijke vraag voor de gemeente. Zij adviseren de gemeente over lastige onderwerpen.
Het is een uitbreiding van de democratie die we kennen. Het Inwonersberaad vervangt de gekozen politici niet. Wel zorgt het ervoor dat bewoners ook zeggenschap krijgen bij politieke besluiten. De ene gemeente noemt deze nieuwe vorm van samenwerken met inwoners een Burgerberaad, de ander een Inwonersberaad. Het gaat hier om hetzelfde.
- Algemene informatie over een inwonersberaad of burgerberaad op de website van Bureau Burgerberaad
- Video van gemeente Vijfheerenlanden op youtube over hun inwonersberaad en wat de deelnemers er zelf van vinden
- Video van gemeente Texel over het Inwonersberaad (toen nog burgerberaad geheten)
- Pagina uit de Texelse Courant van 12 juli 2024: ‘Unieke oproep gemeente voor deelname Inwonersberaad’ (pdf)
Het Inwonersberaad komt 6x bij elkaar, 3 zaterdagen en 3 donderdagavonden. Een onafhankelijke partij begeleidt het proces. De deelnemers leren meer over het onderwerp, gaan in gesprek en stellen adviezen op. Ze kunnen informatie opvragen en deskundigen raadplegen. Dat kunnen wetenschappers zijn of bijvoorbeeld mensen die persoonlijke ervaring hebben met het onderwerp. Deelnemers kunnen ook zelf experts aandragen die ze willen horen.
Tijdens de bijeenkomsten gaan deelnemers met elkaar in gesprek, niet in debat. Zij hoeven elkaar dus niet te overtuigen van hun gelijk. Er zijn spelregels die met elkaar worden afgesproken zodat men op een fijne manier met elkaar tot oplossingen komt. Daarom wordt dit inwonersberaad door een onafhankelijke organisatie (Bureau Burgerberaad) begeleid.
De deelnemers geven zelf vorm en inhoud aan het traject. Bureau Burgerberaad stemt het programma af op de behoefte van de deelnemers, bijvoorbeeld bij het uitnodigen van experts. En helpt bij het naar voren laten komen van verschillende perspectieven.
Hierna gaan de deelnemers met elkaar op zoek naar oplossingen voor het eiland. In kleine gespreksgroepen, met hulp van gespreksbegeleiding, wordt er voor gezorgd dat alle stemmen worden gehoord en niemand domineert.
Tijdens de laatste bijeenkomst brengen alle deelnemers hun stem uit op de adviezen. De adviezen worden tussentijds getoetst. De deelnemers ontvangen een vergoeding voor hun deelname aan de 6 bijeenkomsten.
De uitkomsten van het Texels Inwonersberaad worden aan de gemeenteraad gepresenteerd en dienen als belangrijk uitgangspunt voor verder beleid. Nadat de adviezen aan de gemeenteraad zijn overhandigd, wordt het Inwonersberaad opgeheven.
De bijeenkomsten zijn in Stayokay Den Burg op:
- zaterdag 5 oktober 2024 van 9.30 – 16.30 uur
- donderdag 10 oktober 2024 van 17.00 – 20.30 uur
- donderdag 24 oktober 2024 van 17.00 – 20.30 uur
- donderdag 7 november 2024 van 17.00 uur – 20.30 uur
- zaterdag 23 november 2024 van 9.30 uur – 16.30 uur
- zaterdag 14 december 2024 van 9.30 uur – 16.30 uur
Van de deelnemers wordt verwacht dat ze alle 6 bijeenkomsten aanwezig zijn.
Aanmelden
In de eerste week van september ontvangen alle Texelaars van 16 jaar en ouder een brief met meer informatie. U kon zich aanmelden tot en met 15 september. De inschrijving is nu gesloten.
Meerdere mensen van 1 adres kunnen zich aanmelden. We zoeken een mix van inwoners, verspreid over het eiland en van verschillende leeftijden. U heeft geen voorkennis nodig om mee te kunnen doen. U praat mee vanuit uw eigen ervaring en behoefte als inwoner van de gemeente. Wat vindt ú belangrijk?
Loting
Niet iedereen die zich aanmeldt kan meedoen. Uit de aanmeldingen loot een onafhankelijk bureau de deelnemers. Zo zorgen we dat iedereen evenveel kans maakt om mee te doen.
Ongeveer 80 inwoners kunnen meedoen, verdeeld over het eiland, van verschillende leeftijden en divers opleidingsniveau. Samen vormen zij een afspiegeling van de Texelse bevolking. Daarnaast vinden we het extra belangrijk dat er voldoende jongere inwoners (16 tot 30 jarigen) meedoen.
Als dank voor uw inzet en tijd ontvangt u per aanwezige dag een bedrag van € 50,-. In totaal dus € 300,- belastingvrij. U hoeft dit niet aan te geven bij de belastingdienst. U ontvangt dit bedrag na afloop van de laatste bijeenkomst.
Als u bent ingeloot, moet u uw deelname bevestigen. Daarover krijgt u een e-mail.
Alle Texelse inwoners vanaf 16 jaar kunnen zich aanmelden. Alleen raads- en commissieleden, griffie(r), wethouders, burgemeester en ambtenaren die betrokken zijn bij de organisatie van het Inwonersberaad mogen niet meedoen.
De locatie is rolstoeltoegankelijk en er is een lift aanwezig. Als u vanwege een beperking andere ondersteuning nodig heeft, kunt u dit aangeven bij uw aanmelding. Heeft u vervoer of kinderopvang nodig? Dan kunt u dit aangeven bij uw aanmelding.
Zijn er andere beperkingen waardoor u niet kunt meedoen? Bijvoorbeeld omdat u een tolk nodig heeft of digitale ondersteuning? Ook dit kunt u aangeven bij uw aanmelding. We proberen zoveel mogelijk drempels weg te nemen.
In december 2024 zijn de bijeenkomsten klaar. Dan maakt het inwonersberaad een adviesrapport op. Zijn de adviezen praktisch, juridisch en financieel haalbaar? Dan neemt de gemeente de adviezen over. De adviezen van het Inwonersberaad worden verwerkt tot een raadsvoorstel door het college van B&W. Het raadvoorstel wordt begin 2025 behandeld.
Het inwonersberaad wijst uit de deelnemers een groep aan die een paar keer per jaar bij elkaar komt om de uitvoering van de aanbevelingen te volgen en te bewaken.
Inwonersberaden worden georganiseerd over vraagstukken waar de politiek moeilijk uitkomt. De groep inwoners kan passende adviezen bedenken zonder partijpolitiek of lobby (een groep mensen die anderen probeert te overtuigen).
De gemeenteraad heeft een aantal voorwaarden opgesteld. Zo moet het advies financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar zijn. Als de adviezen aan de voorwaarden voldoen, neemt de gemeenteraad de adviezen van het Inwonersberaad over. Adviezen die niet voldoen aan de voorwaarden zijn ook welkom. Deze adviezen wil de gemeenteraad wel eerst zelf bespreken voordat besloten wordt deze uit te voeren.
Alle informatie over het Inwonersberaad vindt u op www.texel.nl/inwonersberaad. Na elke bijeenkomst wordt hier ook een verslag van de voorzitter geplaatst.
Eerste inwonersberaad gaat over energievraagstuk
Texel heeft een grote uitdaging op het gebied van de energievoorziening. Door verdergaande elektrificatie wordt dit probleem steeds urgenter. Veel bedrijven ondervinden nu al problemen en woningbouw op het eiland staat hierdoor onder druk. Ook voor inwoners kan dit op termijn gevolgen hebben. Wethouder Rikus Kieft: “Het is in het belang van het gehele eiland dat er oplossingen worden gevonden voor het energievraagstuk, juist ook op de korte termijn. Daarom leggen we de volgende vraag voor: Hoe blijft Texel voorzien van voldoende energie, op de korte (tot 2035) en op de langere termijn (-2050)? Wij hebben voor dit complexe onderwerp hulp nodig van onze inwoners. Ik heb hoge verwachtingen van deze nieuwe vorm van samenwerken en ik kijk uit naar hun adviezen.”
Achtergronden van het inwonersberaad op Texel
Wilt u meer informatie over hoe dit Inwonersberaad tot stand kwam? Kijk dan bij de raadsvergadering van 17 april 2024 (texel.bestuurlijkeinformatie.nl):
Samen voor voldoende energie
Hoe blijft Texel voorzien van voldoende energie, op de korte (tot 2035) en op de langere termijn (2050)?) Dat is de vraag die voorligt in het inwonersberaad op Texel.