De zeespiegelstijging vraagt om een hogere kustverdediging. De aanpak om daartoe te komen staat omschreven in de Kustvisie. Kern is een veilige kust om van te kunnen genieten die op natuurlijke wijze wordt beheerd. Daarbij staat waterveiligheid voorop. Maar ook behoud en zelfs verbetering van de natuur, regionale economie en recreatie. Hoe de hogere kustverdediging bereikt wordt, staat omschreven in het Meerjarenprogramma (pdf). Dat beschrijft de projecten die dit moeten realiseren.
Hoe wordt een hogere kustverdediging gerealiseerd?
Door zogeheten dynamisch kustbeheer (filmpje op Youtube) krijgt wind ruimte om zand landinwaarts te verplaatsen naar het achterliggende duingebied. Door de wind zijn werk te laten doen kan zand van het strand de achterliggende duinen in waaien. De duinen worden hierdoor hoger en breder en groeien mee met de zeespiegelstijging. Tegelijkertijd ontstaat een natuurlijker kustlandschap met een grotere diversiteit aan planten en dieren.
Welke maatregelen worden hiervoor getroffen?
Het Meerjarenprogramma bevat de projecten (maatregelen) die dit alles moeten realiseren. Het programma bestrijkt de periode tot 2026 en bevat 9 projecten. Die bestaan onder andere uit het aanbrengen van kerven in delen van de duinen om de kust te laten meegroeien met de zeespiegel. Maar ook uit een variantenstudie naar de zuidwestkust. Op de pagina Projecten Kustvisie is informatie te vinden over al deze projecten. Ook is een overzichtskaart toegevoegd met de locaties van de maatregelen.
Welke partijen werken hierin samen?
Dat zijn de samenwerkingspartners van het Kustbeheer. Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Texel hebben de visie en het programma samen opgesteld.
Planning
Het Meerjarenprogramma loopt tot en met 2026. Voor de actuele planning per project kunt u terecht op de pagina Projecten kustvisie.